IFPI vidí na trhu s hudbou dôvody na skutočný optimizmus

23.01.2012 Celý región

Londýn 23. januára (TASR) - Náznaky, ktoré dávajú dôvody na skutočný optimizmus, registruje vedenie Medzinárodnej federácie fonografického priemyslu (IFPI) na celosvetovom trhu s hudobnými nosičmi.

Ako vyplýva zo správy Digital Music Report, ktorú dnes v Londýne prezentovala prezidentka IFPI Frances Moorová, podiel predaja digitálnych nosičov na celkovom obrate sa opäť zvýšil a vlani predstavoval už 32 percent. Napriek tomu treba ešte urobiť mnoho, čo platí na úrovni vlád jednotlivých krajín, ako aj napríklad v sfére internetových vyhľadávačov.

Obchod s hudbou prostredníctvom sťahovanie umožňujúcich subjektov, mobilov alebo streamingových služieb rastie permanentne od roku 2004. Uplynulý rok bol však prvým, keď zaznamenal výraznejšie zvýšenie oproti predchádzajúcemu obdobiu, konkrétne objem 5,2 miliardy USD (4,03 miliardy eur), čo je zvýšenie o osem percent. V USA predstavuje internetový trh dokonca už polovicu celého objemu obchodovania, v Číne je to až 71 percent.

IFPI predpokladá, že sa vlani uskutočnilo celkove 3,6 miliardy legálnych sťahovaní. Napriek tomu došlo k miernemu poklesu celkového objemu obchodovania s hudbou, vrátane fyzického predaja nosičov hudobných záznamov, a to o tri percentá na 16,2 miliardy USD (12,44 miliardy eur). Celkový fyzický predaj kompaktných diskov klesol totiž o deväť percent a jeho objem dosiahol necelých 11 miliárd USD.

Hlavným posolstvom výročnej správy zostáva aj tentoraz boj proti pirátstvu, v ktorom by mali v roku 2012 zohrať kľúčovú úlohu internetové vyhľadávače.

Pre vedenie IFPI je podľa slov Frances Moorovej sklamaním, že v USA predbežne odložili hlasovanie o príslušnej legislatívnej norme tzv. Stop Online Piracy Act, prijímanom veľmi kontroverzne. Šéfka IFPI vyjadrila v tejto súvislosti nádej, že sa v nasledujúcich týždňoch podarí nájsť zainteresovaným kompromis.

IFPI pozitívne hodnotí nové zákonné počiny v tejto sfére, ako aj spoluprácu s internetovými providermi alebo uzavretie Pirate Bay v Európe. Samotná organizácia vlani odstránila 15 miliónov adries s obsahom porušujúcim autorské práva.

Zdroj: DPA, APA
 

Vyberte región